Dünyanın En Büyük Buda Heykeli - Dev Leshan





Büyük Leshan Budası dünyanın en büyük Buda heykelidir ve tam 71 metre yüksekliğindedir. (233 ft) Omuzlarının genişliği 28 metredir. Ayak başparmağı bir Volkswagen Beetle kadar büyüktür.

Çin Halk Cumhuriyetinin Sichuan ilinde, Emei dağında bulunmaktadır. 713 ile 803 yılları arasında inşa edilmiştir. 

İnşaatı Hai Tong adında Çinli bir keşiş tarafından 713'te başlatılır. Keşiş, Buda’nın nehride sürekli meydana gelen fırtınaları sakinleştireceğine ve gemilerin artık buradan güvenle geçebileceğine inanıyordu.



Projeye yapılan ödeme bir gün tehlikeye girince dindarlığını ve samimiyetini göstermek için keşişin kendi gözlerini oyduğu rivayet edilir. Keşişin ölümünden sonra, parasal sıkıntılar nedeniyle inşaat durur ve yaklaşık 70 yıl daha da inşaat devam etmeyecektir. Ta ki Jiedushi Wei Gao projeye destek verene kadar. Böylelikle inşaat 803 yılında Hai Tong'un öğrencileri tarafından tamamlanır.

Bir görüşe göre heykelin yapımı esnasında dağdan büyük miktarda taş çıkmış, Çıkan taşlar heykelin önündeki nehirde birikir. Biriken taşlar denizi daha sığ hale getirmiş ve buradan geçen gemiler için nehri daha güvenli hale gelmiştir.




İnşa edilirken dev Buda heykeline sofistike bir drenaj sistemi de yapılmıştır ve hala günümüzde bu sistem çalışır durumdadır. Drenaj boruları sayesinde yağmur suyu heykele zarar vermeden uzaklaştırılır.




Dev Buda heykelinin yapımı tamamlandıktan sonra, onu yağmurdan ve güneşten korunmak için on üç katlı ahşap bir yapı inşa edilir. Ancak Yuan Hanedanlığı'nın son dönemindeki savaşlar sırasında Moğollar tarafından yapı yok edilir ve heykel dış etkilere açık hale gelir.

Büyük Leshan Budası Maitreya'yı temsil eder. Maitreya, Budizm'de bu dünyanın gelecek Budasıdır.

Büyük Leshan Budası 1996 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenerek koruma altına alınmıştır.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Az Su İçtiğinizin 20 Belirtisi

Çil Yavrusu Gibi Dağılmak Deyiminin Hikayesi

Zeki Müren'in Tekerlemesi